Eğitim Öğretim Açısından Özel Ders Tanımı



Her seviyeden ve kademeden öğrencinin eksik olduğu konuları tamamlamak amacı ile veya kendini geliştirmek istediği alanlarda ya da öğrenme arzusu duyduğu dallarda uzman bir eğitmenden birebir olarak aldığı eğitimlere özel ders denilmektedir. Okul öncesi çağındaki çocuklardan tutun da yetişkinlere kadar her yaştaki bireyler özel ders ile kendini geliştirebilir.
Son yıllarda özel dersler genellikle sınava hazırlanan öğrenciler tarafından tercih edilen bir eğitim metodudur. Çoğunlukla öğrencinin veya eğitmenin tercih ettiği bir mekânda sessiz ve odaklanmayı arttıracak bir ortamda verilmesi derslerin verimini arttırır. Odaklanma açısından öğrencinin tanıdığı bir yerde olması daha olumlu sonuçlar verecektir. Sınav kaygısı taşıyan öğrenciler için yabancı bir ortam stres düzeyini arttırabilir.
Özel Ders Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Derslerin verimli olması için eğitmenin alanında kendini geliştirmiş bir uzman olması ve özel ders tecrübesine sahip olmasında fayda vardır. Aynı zamanda öğretmen birebir iletişimde başarılı olmalıdır. Eğitim psikolojisi ve eğitim metotları hakkında yeterli bilgili ve birikime sahip olmalıdır. Kısacası başarılı bir öğretmen seçimi yapmak gerekir. Bunun içinde iyi bir araştırma yapılmalı ve referanslar incelenmelidir.
Öğretmen öğrencinin eksik olduğu noktaları saptayabilmelidir. Yaşça büyük olan öğrenciler kendi eksikliklerinin farkına varabilir. Küçük yaştaki öğrencilerin eksiklikleri ise genellikle ailesi tarafından tespit edilir. Yine de öğretmenin dikkati önemlidir. Öğretmen dersin verimini de test etmelidir. Geri dönütleri almalıdır. Konuyu pekiştirmeli, öğrenmenin kalıcı olmasını sağlamalıdır. Dersler öğrencinin ihtiyacına uygun olarak planlanmalıdır. Gereksiz ve fazla bilgi yüklemesi yapılmamalıdır.
Öğrenme psikolojisi açısından, eğitimin, eğitim vermek amacı ile hazırlanmış, eğitim almak için gidilen bir ortamda yapılması daha uygundur. Bu durum öğrenci açısından, hazırlık sürecinden başlayarak, organizasyon yeteneğini geliştirir ve öğrenmeyi bir bütün haline getirir. Gerekli görüldüğü takdirde ev ortamında da özel ders alınabilir. Öncelikli olarak kurumsal merkezlerde öğrenme seçilmelidir. Bunun yanında özel ders konusunda hizmet veren  eveozelders.com  sitesinden den danışman hocalarla iletişime geçebilirsiniz.
Hangi Derslerden Özel Ders Alınmalıdır?
Öğrencinin ihtiyacına göre veya ilgi alanına göre birçok farklı dersten özel ders alınabilir. Özel dersler öğrencinin verimini arttırır. Kalabalık ortamlarda bazı öğrenciler öğrenmelerini tamamlayamaz. Bilgiler eksik kalabilir. Eksikler birikir ve öğrenme bir türlü tamamlanamaz. Öğrenci eksiklerini dile getiremeyebilir. Her öğrencinin kendine özgü öğrenme kapasitesi ve kavrama yeteneği olduğundan ders ne kadar kaliteli olursa olsun hedefine ulaşmayabilir. Öğrenciler, kalabalıkta kaybolur ve özgüvenini yitirir.
Özel dersler öğrencinin kapasitesine ve kavrama becerisine, eksik kaldığı konulara göre kişiye özel olarak planlandıkları için öğrenme başarılı olur. Öğrenme tamamlandıkça öğrencinin başarısı artar. Başarılı oldukça motivasyonu artar ve özgüveni yerine gelir. Diğer eğitim yöntemlerine göre maddi açıdan daha külfetli olsa da sonuç olarak yüksek başarı getirdiği için tercih edilmektedir.
Tüm derslerden birebir eğitim alınabilir. Genellikle sayısal derslerden özel ders sıkça tercih edilmektedir. Aynı zamanda hızlı ve etkin okuma, hafıza yöntemleri gibi kişisel gelişimi sağlayan alanlarda alınan dersler de sınav başarısını arttırmaktadır. Öğrencilerin en sık ders aldığı branşlar ise yabancı dil özellikle İngilizce ve matematik olarak öne çıkmaktadır.
Özel Ders Ücretleri Ne Kadardır?
Özel ders ücretleri branşa göre ve öğretmenin tecrübesine göre değişmektedir. İnternet üzerinden birçok özel ders ilanına ulaşılabilmektedir. Bireysel olarak ders veren eğitmenlerin veya özel ders kurumlarının ücretleri de farklılık göstermektedir.

Comments

Popular posts from this blog

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri